See u at Historisch Festival Raalte!!

Evenemententerrein Manege "de Hooge Weg", Hogeweg 8 bij Raalte

1 April 2013, 2e Paasdag NL

 

-Middeleeuwen en klassieke trucks op Historisch Festival Raalte RAALTE

- Het twaalfde Historisch Festival Raalte op tweede paasdag (1 april) krijgt dit keer als thema ‘de oldtimer’. Naast de bekende en populaire Middeleeuwse groepen en de klassieke en historische tractoren, auto’s en brommers komen tussen de 50 en 60 vrachtwagens van de vereniging ‘Old Transport Achterhoek’ (OTA) voor hun jaarlijkse toertocht naar Salland. Manege de Hooge Weg aan de Hogeweg 8 bij Raalte is ’s morgens het vertrekpunt waarna de imposante rij oude vrachtwagens en trucks tussen 12 en 1 uur weer terug wordt verwacht bij dit evenemententerrein. Daar kunnen de bezoekers de nostalgische trucks uit vervlogen tijden bekijken. De deelname van de grote vereniging uit de Achterhoek past naadloos in het dit jaar gekozen thema van het festival. Ooit kleinschalig begonnen als stoomfestival met ook veel modelbouw is het huidige festival, nog steeds op tweede Paasdag, inmiddels uitgegroeid tot een enkele duizenden bezoekers trekkend evenement. Naast de van oudsher bekende indrukwekkende verzameling oude tractoren zijn er inmiddels steeds meer fraaie historische auto’s, (stationaire) motoren en brommers te zien.

Daarnaast is er sinds enkele jaren een groot programma rond het thema de Middeleeuwen bijgekomen dat ook dit jaar weer veel aandacht van jong en oud zal trekken. ?We willen namelijk een zo breed mogelijk programma bieden waarbij voor iedereen, jong en oud, wel of niet geïnteresseerd in oude techniek, van alles te zien en te leren is. Daarnaast is er heel veel vertier en zijn er lekkere drankjes en hapjes,? zo omschrijven de organisatoren Rene de Vrieze en John Kruiper hun uitgangspunten.

Bijzonder spectaculair wordt de komst van the SteamPunk Objective, een bijzondere theatergroep of subcultuur met Victoriaanse invloeden (goede manieren, netjes zijn, goed en netjes gekleed) waarin de techniek veel verder is dan eigenlijk kon destijds. Tijdmachines, lasergecapitonneerde vortexbeams, warpgestuurde pulsarguns en openingen in het tijd-ruimte continuum zijn hierbij de normaalste zaken ter wereld, maar allemaal in de Victoriaanse stijl. Denk aan cd-spelers op stoomkracht, gekke wetenschappers, creature seekers, tijdreizigers, tijd-ruimte navigators, ontdekkingsreizigers, etc.... Maar dan met een knipoog naar Charles Dickens en Jules Verne.

Ook de ‘Clan MacAmhas’ komt naar het historisch Festival Raalte. De leden van deze clan beelden het leven in Schotland in de middeleeuwen uit; van koken tot leerbewerking en van weven tot echte wapendemonstraties met historische zwaarden.

‘Blacksmith - Thijs Borghuis’ komt demonstreren hoe een echte smid in de Middeleeuwen werkte. Borghuis maakt zowel historische boerenwerktuigen als wapens, maar draait zijn hand niet om voor een kandelaar, braadpan of harnas in de stijl van vroegere tijden. Het tijdperk waar hij zijn inspiratie vandaan haalt, van 500 tot 1500 na Christus staat bekend als de ‘Dark Ages’ maar het vakmanschap was toen al erg groot.

Voor het muzikale amusement is verder Erik van Klinken vastgelegd. De 45-jarige zanger uit Emmen zong al in het voorprogramma van Jan Smit en Wolter Kroes, trad samen met Erik Hulzebosch op, heeft een uitgebreid repertoire met werk van Jannes, Frans Duijts, Willen Barth, Django Wagner en Andre Hazes en heeft bekendheid opgebouwd met eigen nummers als 'Stop die trein', 'Julia', 'Vrijgezellen' en 'Het is weer kerstmis'.

Van een heel ander muzikaal genre is HoppaH! Met een mix van klassieke viool, folk-accordeon, reggae/ska/punk- drums, stuwende bas, klezmer-klarinet en rauwe zang van zwaarmoedige maar relativerende teksten. De verschillende muziekinvloeden zorgen voor lekker in het gehoor liggende opzwepende liederen. HoppaH! staat voor vrolijke, kleurrijke muziek waarbij je niet stil kunt blijven staan. Frontman is Serge van Laar die in september 2011 de band formeerde. Vorig jaar speelde HoppaH! op festivals als Noorderzon, Festival der Aa (klein Oerol), Folk’n’Fusion (D), Folk veur Volk, Magneetfestival, Vogelpop, Veen gaat Vreemd, Sletfest en Gideonfestival.

Het Historisch Festival is elk jaar weer de eerste in zijn soort op de agenda, maar loopt daardoor ook het risico op wat minder goed weer. Om minder afhankelijk te worden van een mogelijke bui zal er dit jaar een extra grote tent komen te staan bij de bestaande manegegebouwen. ?Daardoor wordt de terreinindeling ook iets anders. De oldtimers komen weer op het hoofdveld, het populaire middeleeuwse kampement met talrijke demonstraties komt links op het veld bij de ingang. De ruilbeurs is in de bekende hal, terwijl in de andere hal het vooral om entertainment zal gaan. Daar zijn optredens, is het populaire en gezellige horecaplein en met veel entertainment. Ook is er weer een kinderhoekje. Verder zijn er oude ambachten te zien en presenteert bijvoorbeeld de historische vereniging zich.? Eigenaren van klassieke vervoersmiddelen, maakt niet uit welke, zijn op 1 april (‘En dat is echt geen grap!”) van harte welkom. Zij kunnen zich van te voren via de site www.historischfestivalraalte.nl aanmelden of telefonisch contact opnemen met Rene de Vrieze (06-22652509) of John Kruiper (06-43058342). Historisch Festival Raalte 2013 (www.historischfestivalraalte.nl) Algemene Informatie; Datum; tweede paasdag 1 april van 10 tot 5 uur Locatie; Evenemententerrein Manege 'de Hooge Weg', Hogeweg 8 bij Raalte Entree; 6 euro p.p (kinderen tot 13 jaar 2,50) parkeren 1 euro www.historischfestivalraalte.nl Contact organisatie; Rene de Vrieze (06-22652509) en/of John Kruiper (06-43058342)

 

Wat wij doen

Wij zijn entertainers. Dat houdt in dat wij uw evenement of festival kunnen opluisteren door tussen het publiek door te lopen en hen bezig te houden, ons kampement op kunnen zetten als levend museum of met onze voertuigen rond kunnen rijden.

 

 

Over ons

Ons genre is SteamPunk. Dat is een subcultuur waarin Victoriaanse etiquettes gelden, en men gebruikt maakt van stoom genererende machines om de huidige techniek te laten werken. Hoge hoeden, wandelstokken en cumberbands zijn in onze cultuur prima accessoires om te gebruiken op onze avontuurlijke tochten. Luchtschepen en koetsen zijn onze vervoersmiddelen.

Phantasium 2013

Kaarten voor het openingsconcert van Phantasium 2013 kunt u reserveren via ezekiel@phantasium.nl

Deze avond wordt het podium opgeluisterd door the Violet Steam Experience, Abney Park en Victor Sierra.